Welk materiaal kiest u voor uw tuintafel?

Welk materiaal kiest u voor uw tuintafel?

Om de meest geschikte tuintafel te kiezen, gelden er meerdere criteria. De keuze van het materiaal voor uw tafel voor buiten is essentieel. Of u kiest voor een houten, een metalen, een stenen of een kunststof tafel zal de sfeer in uw tuin elk op eigen wijze bepalen. Maar het is vooral de keuze van het materiaal van uw tuintafel die van invloed is op de duurzaamheid ervan. Over die keuze mag best nagedacht worden!
 

Het materiaal van uw tuintafel, waarom is dat belangrijk?

Welk materiaal voor een tuintafel? U twijfelt nog tussen een metalen, een houten, een stenen of een kunststof tafel? Elk materiaal heeft zijn stijl. Daar waar kunststof het mogelijk maakt tafels in eigentijdse vormen te creëren, hebben hout en steen een naturel uitstraling, wat een wat natuurlijker sfeer in de tuin creëert. Staal maakt het mogelijk een trendy designtint te kiezen, voor een eethoek die energie uitstraalt. Maar de keuze van het materiaal voor uw tafel moet niet alleen om esthetische redenen gemaakt worden. Voor een duurzame tuintafel is het van belang dat deze weerbestendig is en bestand tegen uv-straling, schokken en krassen bijvoorbeeld. En wat buitenmeubilair betreft: niet alle materialen bezitten dezelfde kwaliteiten. Sommige zijn min of meer weerbestendig, andere vergen weer een intensief onderhoud.

De verschillende soorten materiaal voor een tuintafel

Voor uw tuintafel kunt u kiezen uit verschillende soorten materiaal. Welke het meest voorkomen? Kunststof, hout, aluminium, smeedijzer en staal. Maar in de handel zijn ook tuintafels te vinden met een marmeren blad of met een blad met keramische afwerking.

Marmer

Als natuursteen geeft marmer een elegante uitstraling aan uw tuin. Dit hoogwaardige materiaal, dat in meerdere tinten bestaat, combineert degelijkheid met esthetiek. Marmer heeft veel voordelen: het is solide, weer- en hittebestendig en door zijn gladde oppervlak heel makkelijk schoon te maken. Maar marmer is wel een poreuze materie die zorgvuldig onderhoud vereist, omdat het anders kan vergelen of vlekken krijgt die niet meer te verwijderen zijn. Een jaarlijkse behandeling met een waterafstotend product is nodig om het tafelblad minder poreus te maken. Een laatste kenmerk waar u wel rekening mee moet houden, is het aanzienlijke gewicht van een marmeren tafel. Zorg dus dat u de plaats van de tafel goed kiest, om ’m daarna niet meer te hoeven verplaatsen!

 

Voordelen Solide
Weerbestendig
Wordt niet heet in de zon
Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen Lastig te verplaatsen
Vraagt zorgvuldig onderhoud
Hogere prijsklasse

 

Keramiek

Om uw terras een design tintje te geven, zijn tuintafels met een keramische afwerking een goede optie. Al lange tijd in gebruik voor de werkoppervlakken in de keuken, heeft keramiek tegenwoordig ook veel succes in de tuin. Keramiek heeft dan ook vele voordelen: soliditeit, hitte- en weerbestendig, bestand tegen uv-straling, ongevoelig voor vlekken en krassen en makkelijk in onderhoud. Keramische tafels zijn dus heel gemakkelijk in gebruik! Het enige nadeel is dat het tafelblad relatief dun is, waardoor de randen kwetsbaar zijn en er stukjes af kunnen breken.

 

Voordelen Hittebestendig
Weerbestendig
Krasbestendig
Onderhoudsvriendelijk
Nadelen Nadelen Kwetsbaarheid van de randen

Hout

Om er zeker van te zijn dat het hout van uw tuintafel afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen (vooral als het exotisch hout betreft, zoals teak), kies dan voor massief hout met een FSC- of een PEFC-label. Vermijd hout van bedreigde boomsoorten of afkomstig van monocultuur, zoals eucalyptus. Alle houtsoorten worden geclassificeerd op een schaal van 1 tot 5, afhankelijk van hun bestendigheid tegen vocht. Tot klasse 4 behoren soorten hout die permanent met water in contact kunnen blijven, ze zijn houtrotbestendig (dit geldt voor het merendeel van de exotische houtsoorten en dennenhout). De houtsoorten die permanent met zout water in contact kunnen zijn, vallen in de klasse 5 (itauba bijvoorbeeld). Welke houtsoort u ook kiest voor uw tuintafel, deze zal altijd onderhoud nodig hebben om z’n oorspronkelijke aspect te behouden.

 

Voordelen Naturel en warm
Stevig
Duurzaam (zo’n 15 jaar)
Vochtbestendig
Nadelen Heeft zorgvuldig onderhoud nodig (beschermende olie of beits, 1 à 2 keer per jaar)
Exotisch hout heeft de neiging grijs te worden

 

Aluminium

Fabrikanten gebruiken geborsteld aluminium of geanodiseerd geborsteld aluminium, een afwerking die een beschermend laagje aanbrengt om een langere levensduur te garanderen aan buitenmeubels. Aluminium tuinmeubilair is zeer licht van gewicht, waardoor een zwaarder tafelblad een goede optie kan zijn (van glas bijvoorbeeld), vooral als u in een regio woont waar het veel waait.

 

Voordelen Licht
Roestvrij
Vochtbestendig
Zonder onderhoud
Nadelen Af te raden in winderige regio’s in verband met het lichte gewicht
Wordt erg warm in de zon

 

Staal

Staal is tegenwoordig heel populair omdat het in veel kleuren beschikbaar is. Het moet echter wel behandeld worden om z’n bestendigheid tegen corrosie en oxidatie te verbeteren. Gegalvaniseerd staal is bedekt met een beschermlaagje zink en een verflaag die corrosie tegengaat. Epoxy staal is ook een behandeld metaal. Het krijgt een coating van verf in poedervorm, waarna het tot op hoge temperatuur verhit wordt, als bescherming tegen roest. Inox is van nature al bestand tegen corrosie. Let op: alle tuinmeubilair van metaal wordt warm tot zeer warm in de zon. Zorg voor een parasol op uw terras als daar geen schaduw is, en voor kussens op uw tuinstoelen.

 

Voordelen Stevig
Breed kleurenpalet
Schokbestendig
Bestand tegen slechte weersomstandigheden
Geen onderhoud
Nadelen Is niet krasbestendig
Wordt warm in de zon

 

Smeedijzer

Door hun traditionele stijl zullen stoelen en tafels van smeedijzer altijd hun liefhebbers behouden. Tuinmeubels van smeedijzer zijn gevoelig voor roest en kunnen in de winter beter binnen worden gezet, of met een hoes worden beschermd.

 

Voordelen Heel stevig
Nadelen Zwaar (niet makkelijk te verplaatsen)
Vergt zorgvuldig onderhoud
Wordt warm in de zon

 

Kunststof

Er bestaan verschillende soorten kunststof voor uw tuintafel. Pvc is een redelijk goedkope optie, maar er zijn ook hoogwaardige kunststoffen zoals polypropeen, gevlochten hars (wat op rotan lijkt) of polyetheen. Voor nog meer duurzaamheid is het beter een model te kiezen dat behandeld is tegen uv-straling en in de massa is gekleurd, zodat de kleuren langer hun intensiteit behouden.

 

Voordelen Lichtgewicht
Grote keuze aan kleuren en vormen
Weerbestendig
Makkelijk in onderhoud
Nadelen Sommige kunststoffen zijn gevoelig voor vorst (polypropeen bijv.)
Sommige goedkopere modellen kunnen onder invloed van zonlicht verkleuren

 

Materialen: de duurzame keuzes voor tuintafels van LAFUMA MOBILIER

Vanaf het begin begaan met duurzaamheid, kiest LAFUMA MOBILIER voor materialen die gemaakt zijn voor de toekomst. Voor de tafelbladen van zijn tuintafels heeft het merk voor een innovatief en hoogwaardig materiaal gekozen: HPL, wat staat voor ’high pressured laminate’ ofwel laminaat dat onder zeer hoge druk is geproduceerd. Samengesteld uit 70% gerecycled kraftpapier en 30% thermohardende kunsthars, is de kwaliteit van het laminaat onovertroffen.

 

Voor zijn klaptafels ANYTIME heeft LAFUMA MOBILIER daarom gekozen voor een blad van HPL en poten van gegalvaniseerd staal (met anticorrosie-behandeling). Van een nog hogere kwaliteit zijn de tafels ANCÔNE, die ook een HPL-tafelblad hebben en aluminium poten, een lichtgewicht en roestvrij metaal. Voor design tuinmeubilair is HPL een absoluut topproduct!

 

Voordelen Duurzaam
Oppervlak wordt niet heet in de zon
Nadelen Hogere prijsklasse