Welke tuintafel kiezen?

Welke tuintafel kiezen?

Als het mooie weer zich aankondigt, droomt u van een mooie tuintafel om ’s ochtends lekker buiten even uw koffie te drinken, in het weekend met het gezin te lunchen of om uw vrienden te ontvangen voor een barbecue. Maar hoe kiest u uw tuintafel? Groot of klein? Rond, vierkant of rechthoekig? Met of zonder verlengstukken? Van hout, metaal of kunststof? Als u de draad een beetje kwijtraakt door alle mogelijke opties, volg de gids! Wij leggen u uit hoe u de beste keuze maakt.

Welke tuintafel kiezen: stel uzelf de juiste vragen!

Natuurlijk kiest u uw tuintafel om esthetische redenen. Na door wat mooie interieurtijdschriften te hebben gebladerd en talloze foto’s van tuintafels en loungesets op Pinterest of Instagram te hebben geliket, hebt u al een idee van de sfeer die u in uw tuin of op uw terras wil creëren. Maar er zijn andere criteria die belangrijk zijn. Om de juiste tuintafel te kiezen, is het belangrijk uzelf de juiste vragen te stellen.  

Hoeveel zitplaatsen heb ik nodig rondom mijn tuintafel?

De allereerste vraag: hoeveel personen zullen meestal aan uw tafel zitten? Leeft u alleen, met tweeën of met kinderen? Daarnaast is uw levensstijl van belang: ontvangt u vaak vrienden of familie voor gezellige etentjes? Bent u liever in klein gezelschap of bent u een liefhebber van grote tafels met veel vrienden? Door over uw behoeften na te denken, weet u beter welk model bij u past.

Hoeveel ruimte heb ik om mijn tuintafel neer te zetten?

Tweede criterium om over na te denken: de ruimte waar u over beschikt. Zoekt u een tuintafel voor een balkon, een patio, een klein terras of een grote tuin? De oplossingen kunnen variëren, afhankelijk van de beschikbare ruimte en van de plaats waar u de tafel wil neerzetten.

Wat is het beste materiaal voor mijn tuintafel? Een keuze die niet zo simpel is

Tafel van hout, van metaal of van kunststof: welk materiaal kiezen voor uw tuintafel? Ons assortiment meubels voor buiten heeft een ruime keuze in materialen. De fabrikanten proberen elkaar te overtroeven in creativiteit om u de meest inspirerende modellen voor te kunnen stellen. Omdat een tuintafel het belangrijkste element is, zal hij ook de toon zetten en de sfeer bepalen van uw eethoek buiten (landelijk, modern, industrieel, bistro, etc.). Maar de keuze van het materiaal voor uw tafel moet niet alleen om esthetische redenen zijn. Elk materiaal heeft voordelen en nadelen.

Houten tuintafels

Om een naturel en warm tintje aan uw terras te geven, heeft hout geen gelijke. Als nobel materiaal is hout al heel lang een grote klassieker in de tuintafelbranche. Houten tuintafels kunnen van verschillende houtsoorten worden gemaakt, van Europese soorten (dennenhout, eikenhout, lariks, acacia etc.) en exotisch hout (teak, cumaru, itauba bijv.). Let op, de keuze voor een houten tuintafel is niet altijd een ecologische keuze. Om er zeker van te zijn dat het hout op een duurzame manier is verwerkt, bestaan er twee labels: FSC en PEFC. Alle houtsoorten worden geclassificeerd op een schaal van 1 tot 5, afhankelijk van hun vochtbestendigheid. Welke houtsoort u ook kiest voor uw tuintafel, deze zal altijd onderhoud nodig hebben om zijn oorspronkelijke aspect te behouden. 

Voordelen Soliditeit
Naturel uitstraling
Nadelen Onderhoud van het hout

Metalen tuintafels

Met hun design uitstraling hebben metalen tuintafels veel succes. Tafels van aluminium zijn roestvrij en weerbestendig. Andere troef van aluminium: het is vederlicht! Een groot voordeel voor als u uw tuintafel regelmatig wilt verplaatsen. Aan de andere kant, een tafel die volledig van aluminium is gemaakt, is niet aan te raden in winderige streken: de tafel kan makkelijk omver gaan. Behalve zwaarder dan aluminium, is staal ook steviger. Staal kan tegen stoten en schokken en biedt een betere weerstand tegen de wind. Staal kan op verschillende manieren behandeld worden om beter bestand te zijn tegen roest en uv-straling (gegalvaniseerd, epoxy of roestvrij staal). Behalve die verschillende behandelingen speelt de verf die op de metalen structuur van het meubel wordt gebruikt ook een belangrijke rol. Verf kan de roestbestendigheid en de krasvastheid versterken. Smeedijzer is nog zwaarder dan staal en is daarom perfect voor winderige regio’s. Smeedijzer moet wel met een speciaal product behandeld worden omdat het metaal gevoelig is voor roest. Let op: tuinmeubilair van metaal wordt warm in de zon. Dit kan lastig zijn als uw terras geen schaduw heeft (een parasol is dan een goede aankoop)!  

  Aluminium Staal Smeedijzer
Voordelen Roestvrij
Licht van gewicht
Geen onderhoud
Solide
Geen onderhoud
Heel stevig
Nadelen Te licht van gewicht voor winderige regio’s
Wordt warm in de zon
Wordt warm in de zon Is niet roestbestendig
Wordt warm in de zon

Kunststof tuintafels

Kunststof meubels zijn voor designers een plezier om te ontwerpen, want het maakt vele kleuren en vormen mogelijk. Het is een licht materiaal, relatief weerbestendig en onderhoudsvriendelijk. Er bestaan verschillende soorten kunststof voor uw tuintafel. Pvc is een redelijk goedkope optie, maar polypropeen, gevlochten hars (wat op rotan lijkt) of polyetheen zijn hoogwaardige kunststoffen. Voor nog meer duurzaamheid is het beter een model te kiezen dat behandeld is tegen uv-straling en in de massa is gekleurd, zodat de kleuren langer hun intensiteit behouden. Onthoud wel dat polypropeen niet vorstbestendig is. Voor een grotere bestendigheid is het beter te kiezen voor gegoten polypropeen of voor een model dat kunststof combineert met glasvezel.      

Voordelen Lichtgewicht
Weerbestendig
Onderhoudsvriendelijk
Nadelen Afhankelijk van de kwaliteit, kunnen kleuren fletser worden
Polypropeen is gevoelig voor vorst

Tuintafels van HPL

Aangezien kunststof, metaal en hout elk hun voor- en nadelen hebben, hebben sommige fabrikanten nagedacht over duurzamere alternatieven. Dit geldt voor LAFUMA MOBILIER, die een innovatief en hoogwaardig materiaal heeft gekozen voor zijn tuintafels: HPL, ofwel compact laminaat. Dit hoogwaardige product is samengesteld uit 70% gerecycled kraftpapier of houtvezel en 30% thermohardende kunsthars. HPL wordt al een aantal jaar gebruikt voor straatmeubilair of voor de werkoppervlakken in keukens, maar was nog niet zo bekend in het ontwerp van meubilair. Toch zijn de kwaliteiten van HPL niet te ontkennen. Het is een duurzaam materiaal met een levensduur die tientallen jaren kan bedragen. HPL is ook goed bestand tegen de hitte. Een HPL tafelblad onderhoudt u simpelweg met een spons, wat zeep en water en een zachte doek. Vermijd het gebruik van schurende onderhoudsproducten om het risico op krassen te beperken. Aan het eind van zijn levensduur kan dit materiaal gerecycled en opnieuw gebruikt worden. HPL scoort op alle fronten!      

Voordelen Duurzaam materiaal (levensduur van 50 jaar)
Weer- en uv-bestendig
Schokbestendig en slijtvast
Bestand tegen hoge temperaturen
Onderhoudsvriendelijk
Nadelen Hogere prijsklasse

 


Welk formaat tuintafel kiezen?

Onthoud: twee belangrijke criteria spelen een rol voor de keuze van het formaat van uw tuintafel: de ruimte die u tot uw beschikking heeft en het aantal personen dat u wilt kunnen plaatsen.

Als u slechts weinig plaats heeft, is een simpel op te bergen klaptafel een goede optie. Als u een groter formaat kiest, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte over is om u zonder problemen rond de tafel te kunnen bewegen. Welk model moet de voorkeur krijgen? Dat is niet alleen een kwestie van smaak. Ronde en ovale tafels worden vaak al gewaardeerd voor de gezelligheid, maar u kunt er, met gelijke afmetingen, ook meer gasten aan plaatsen. De rechthoekige tafel oogt imposanter en biedt meer ruimte om schalen en dergelijke neer te zetten. Ze zijn ideaal voor grote groepen gasten.

Aan de hand van het aantal personen gaat u bepalen wat de lengte van uw tafel moet zijn. Welk formaat tuintafel? Meestal wordt tussen 55 en 60 cm aan ruimte per persoon gerekend om iedereen comfortabel te kunnen laten zitten.Als u alleen bij uitzondering grote groepen familie of vrienden ontvangt, dan is het onnodig een grote tafel aan te schaffen. Kies dan voor een uitschuifbare tafel. Met een of twee verlengstukken, kunt u respectievelijk 2 of 4 personen meer ontvangen. Vergeet in dat geval niet ook voor voldoende stoelen te zorgen!

 

 

Aantal personen Ronde tafel Vierkante tafel Rechthoekige tafel
2 personen 60 cm 60 x 60 cm 60 x 100 cm
4 personen 90 cm 100 x 100 cm 70 x 110 cm
6 personen 120 cm 120 x 120 cm 90 x 150 cm
8 personen 130 cm 150 x 150 cm 100 x 200 cm
10 personen 150 cm 160 x 160 cm 100 x 240 cm

 


Een tuintafel van goede kwaliteit: de voordelen

Natuurlijk ligt de prijs van een kwaliteitstafel in een hoger prijssegment dan wanneer u een low budget tafel kiest. Maar, zoals voor elke aankoop geldt, in de loop van de tijd is deze keuze rendabeler en verstandiger. Een slimme koop zal natuurlijk afhangen van uw smaak, maar vooral van bovengenoemde criteria. De samenvatting van de belangrijkste kenmerken voor een tafel van goede kwaliteit: stabiliteit, soliditeit, bestand tegen slechte weersomstandigheden en uv-straling. Deze tafel is makkelijk te verplaatsen, op te bergen, schoon te maken en te onderhouden.


LAFUMA MOBILIER tuintafels vergelijken

 

  Voor  Afmetingen tafelblad Klaptafel Uitschuifbaar Materiaal tafelblad Materiaal tafelpoten
BALCONY tafel
Vierkant
2 personen 68 x 64 cm Ja Nee Staal HLE staal
ANYTIME tafel
Rechthoekig
4 personen 68 x 110 cm Ja Nee HPL HLE staal
ANYTIME tafel
Rechthoekig XL
4/6 personen 79 x 139 cm Ja Nee HPL HLE staal
HORIZON MIDDLE tafel Vierkant 2/4 personen 89 x 69 cm Ja Nee HPL HLE staal
HORIZON MIDDLE tafel Rechthoekig 4/6 personen 89 x 115 cm Ja Nee HPL HLE staal
ANCÔNE tafel
Rechthoekig
6/8 personen 108 x 220 cm Nee Nee HPL Aluminium
ANCÔNE tafel
Rechthoekig uitschuifbaar
8/10 personen 108 x (220 > 280 cm) Nee Ja HPL Aluminium
ORON S tafel
Rechthoekig
4/6 personen 100 x 154 cm Nee Nee HPL of Aluminium Aluminium
ORON M tafel
Rechthoekig uitschuifbaar
6/8 personen 100 x (169 > 209 cm) HPL
100 x (169 > 214 cm) ALU
Nee Ja HPL of Aluminium  Aluminium
ORON L tafel
Rechthoekig uitschuifbaar
8/10 personen 100 x (185 > 245 cm) Nee Ja HPL of Aluminium Aluminium

 


Tuintafel Made in France: het engagement van LAFUMA MOBILIER 

Zowel voor zijn tuintafels als voor al het buitenmeubilair zet LAFUMA MOBILIER in op duurzame materialen. Sinds de oprichting heeft het merk de keuze voor Made in France gemaakt, wat een belofte voor echt vakmanschap inhoudt. Alle producten van het merk worden gemaakt in Anneyron in de Franse Drôme, een historische en industriële locatie, of in Balmes, in het departement Ain. De collecties hebben het certificaat ’Origine France Garantie’, een label dat klanten de traceerbaarheid van producten garandeert door hun oorsprong duidelijk aan te geven. Naast het bevorderen van de lokale economische ontwikkeling, helpt dit engagement ook in het terugdringen van de footprint van het merk.