Hoe kiest u het juiste formaat voor uw tafel?

Hoe kiest u het juiste formaat voor uw tafel?

Welke afmeting tuintafel kiezen? Deze vraag lijkt simpel, maar is dat zeker niet! Afhankelijk van de ruimte waarover u beschikt voor uw eet- en zithoek in de tuin en het aantal gasten dat u regelmatig ontvangt, moeten een paar keuzes gemaakt worden.Een ronde, vierkante of rechthoekige tafel? Een kleine klaptafel of een grote, uitschuifbare tafel? Even een kort overzicht van de mogelijke oplossingen.

Welke criteria spelen mee in de keuze van de grootte van uw tuintafel?

Om de afmetingen te kiezen van de tafel voor uw terras of tuin, dient u rekening te houden met de ruimte waar u over beschikt. Uw keuze zal verschillen naargelang u op zoek bent naar een eettafel voor uw balkon, een klein terras, een patio of een grote tuin. Als u eenmaal de plaats voor uw buiteneethoek hebt bepaald, houdt er dan rekening mee dat de tafel vast niet het enige meubelstuk van uw tuinmeubilair zal zijn. Zo zullen er ook tuinstoelen of fauteuils zijn. Misschien wilt u ook een ligstoel, een lage tafel of een bijzettafel in uw tuin zetten, of een parasol, een barbecue en een paar bloempotten. U moet zich gemakkelijk rond uw tafel kunnen bewegen en met gemak uw stoel naar achteren kunnen schuiven (minstens 110 cm ruimte).

Voor kleine ruimtes is het verstandig een ronde of vierkante 2 persoons-buitentafel te kiezen. U kunt een kleine klassieke tafel kiezen of een hoge statafel (rond de 110 cm), voor een bistro-effect op uw terras. Voor degenen die over weinig ruimte beschikken, is een klaptafel een goede optie. Het model ANYTIME van LAFUMA MOBILIER is speciaal ontworpen voor kleinere ruimtes. Deze tafel is heel licht van gewicht en heel gemakkelijk dicht te vouwen. Deze tafel bestaat in een vierkante versie voor 2 personen of een rechthoekige versie (2 tot 4 personen of 4 tot 6 personen, afhankelijk van het model). Met klaptafels is er ook meer ruimte om te combineren! U kunt er meerdere hebben, van verschillende afmetingen, die u tevoorschijn haalt als u ze nodig heeft. Denk ook aan klapstoelen of stapelbare stoelen (al dan niet van dezelfde kleur), voor een echte ruimtebesparing.

Voor wat betreft de vorm van uw toekomstige tuintafel: twijfelt u tussen een ronde, een vierkante, een ovale of een rechthoekige tafel? Ronde en ovale tafels worden over het algemeen gewaardeerd om de gezellige sfeer die ze oproepen. Met gelijke afmetingen, kunt u er meer gasten aan plaatsen. Rechthoekige tuintafels zijn overigens praktischer voor grote gezelschappen. Er is dan ook meer ruimte voor servies en schalen.

 

Welke maat tuintafel kiezen op basis van het aantal personen?

Tweede belangrijke criterium om de juiste tuintafel te kiezen: het aantal personen dat u wilt kunnen plaatsen. Dat gaat namelijk de lengte van uw tuinmeubel bepalen. Meestal wordt tussen 55 en 60 cm per persoon aan ruimte gerekend om iedereen comfortabel te kunnen laten zitten. Deze breedte dient u dus te vermenigvuldigen met het gewenste aantal stoelen om de lengte van de tafel te kunnen bepalen.

 

Welk formaat tafel voor 2, 4, 6, 8 of 10 personen? Kort samengevat:

 

Aantal personen Ronde tafel Vierkante tafel Rechthoekige tafel
2 personen 60 cm 60 x 60 cm 60 x 100 cm
4 personen 90 cm 100 x 100 cm 70 x 110 cm
6 personen 120 cm 120 x 120 cm 90 x 150 cm
8 personen 130 cm 150 x 150 cm 100 x 200 cm
10 personen 150 cm 160 x 160 cm 100 x 240 cm


 

LAFUMA MOBILIER heeft verschillende soorten tuintafels voor 2 tot 10 personen: de modellen ANYTIME donkergrijs, voor 2, 4 of 6 personen en het model ANCÔNE, een grote design tafel voor 8 personen. Realiseer u dat het aantal beschikbare plaatsen aan tafel kan variëren, afhankelijk van de stoelen die u kiest. Een comfortabele tuinstoel met armleuningen zal meer plaats innemen rondom een tafel dan een simpele stoel!

 

  Ontworpen voor Vorm Afmetingen tafelblad Klaptafel
Tafel BALCONY 2 personen Vierkant 68 x 64 cm Ja
Tafel ANYTIME 4 personen Rechthoekig 68 x 110 cm Ja
Tafel ANYTIME XL 4/6 personen Rechthoekig 79 x 139 cm Ja
Tafel HORIZON MIDDLE   2/4 personen Vierkant 89 x 69 cm Ja
Tafel HORIZON MIDDLE   4/6 personen Rechthoekig 89 x 115 cm Ja
Tafel ANCÔNE 6/8 personen Rechthoekig 108 x 220 cm Nee
Tafel ANCÔNE uitschuifbaar 8/10 personen Rechthoekig 108 x (220 > 280 cm) Nee
Tafel HORIZON MIDDLE 2/4 personen Vierkant 69 x 89 cm Ja
Tafel HORIZON MIDDLE 4/6 personen Rechthoekig 115 x 89 cm Ja
Tafel ORON S 4/6 personen Rechthoekig 100 x 154 cm Nee
Tafel ORON M uitschuifbaar 6/8 personen Rechthoekig 100 x (169 > 209 cm) HPL
100 x (169 > 214 cm) ALU
Nee
Tafel ORON L  uitschuifbaar
8/10 personen Rechthoekig 100 x (185 > 245 cm) Nee

 

De uitschuifbare tuintafel: pas ’m aan naargelang uw behoeften!

Als u graag familie en vrienden ontvangt voor een borrel of een geïmproviseerde picknick, maar uw terras is wat klein, waarom niet kiezen voor een uitschuifbare eettafel? Afhankelijk van het aantal verlengstukken, kunt u aan deze tafels 2 tot 4 extra personen ontvangen. Er bestaan meerdere systemen. Er zijn klaptafels met verlengstukken aan de uiteinden van de tafel, die u naar beneden of omhoog kunt klappen. Het gebruik is simpel, maar het systeem heeft niet een erg aantrekkelijk design. Bij andere modellen zijn de verlengstukken afneembaar. Deze moeten aan het uiteinde of in het midden van de tafel geplaatst worden. Maar het uitklapbare verlengstuk (ook wel ’vlinder’ genoemd) is er een van een andere orde. Het is een verlengstuk dat onder de tafel weggevouwen wordt. U hoeft alleen de twee helften van de tafel uit elkaar te schuiven om het extra blad open te vouwen. Met zijn uitklapbare verlengstuk kan de ANCÔNE tafel van LAFUMA MOBILIER, die van 2,20 m naar 2,80 m verlengd kan worden, tot 10 personen ontvangen. Door z’n ingenieuze ontwerp is deze design tafel heel makkelijk te verlengen (gepatenteerd systeem).Een persoon kan, zonder hulp, de tafel heel makkelijk open- en weer dichtschuiven. Als u voor een uitschuifbare tafel kiest, zorg dan ook voor voldoende tuinstoelen, krukjes of fauteuils!