🎁 🎅🎄 Duurzame cadeau-ideeën: €15 korting vanaf €100, €40 vanaf €200, €75 vanaf €300 | 🚚 Gratis verzending op bestellingen van meer dan 50€

Uitrusten op het werk: droom of noodzakelijk?

In 2021 leidde de pandemie tot een aanzienlijke toename van de werkdruk bij Europese werknemers, aldus een onderzoek geleid door onderzoekcentrum ADP. Door dit fenomeen is het aantal niet betaalde wekelijkse werkuren bijna verdubbeld, van 4,5 uur in 2020 naar 6,7 uur.

Het resultaat? Dagelijks stress op het werk met gevolgen voor de medewerkers op het gebied van efficiëntie, concentratie, motivatie, verzuim en zelfs gezondheid (depressie of hart- en vaatziekten). Het invoeren van rust- of ontspanningsmomenten binnen uw bedrijf kan bijdragen aan stressvermindering van uw medewerkers.


De beleving van de Siësteria bij LAFUMA MOBILIER

Van een klassiek cafetaria naar de Siësteria: een concept om bij te komen. Bij LAFUMA MOBILIER hadden we het geluk dat we hiermee mochten experimenteren.

In een Siësteria komen wij tot rust in een aangename ruimte waarin we weer kunnen opladen. Het meubilair is ontworpen en ingedeeld om onze medewerkers tot rust te laten komen: in de kalmte van een gedempte omgeving waar je kunt gaan liggen en een tukje kunt doen.


De 3 voordelen van rusten op het werk

Voordelig voor de productiviteit

Daadwerkelijk pauzeren of ontspannen is de kern tot de mogelijkheid om  volledig tot rust te komen. Siësta’s van   15 tot 30 minuten verbeteren het kortetermijngeheugen van uw medewerkers. Even afschakelen van het werken herstelt het denkvermogen en verbetert de capaciteit voor het nemen van beslissingen.

Astronauten zijn het voorbeeld bij uitstek om dit punt duidelijk te maken!  Een onderzoek onder NASA-ruimtevaarders wijst uit dan een siësta van een minuut of twintig prestaties met 34% verbetert en de algehele waakzaamheid met 54%.

Wist u dat 85% van zoogdieren overdag een siësta houden?

In onze samenleving wordt dit echter niet positief ervaren en meestal overruled door werk. We hebben de gewoonte opgepakt op vermoeidheid te bestrijden door stimulerende middelen te gebruiken zoals koffie of energiedrankjes. Het resultaat? De bloeddruk neemt toe, de concentratie neemt af…

Slaapdeskundige Éric Mullens legt uit dat de siësta een natuurlijke reflex is. We beschouwen het ten onrechte als iets cultureels.

Het lichaam en de geest tot rust

Het tweede voordeel van het introduceren van rusttijd in uw bedrijf zijn de baten voor hetgeestelijke en fysieke evenwicht.
Geest en lichaam ontspannen in een omgeving die een en al rust uitstraalt

  • vermindert mentaal opgebouwde stress;

  • verlaagt de bloeddruk en dus het risico op hart- en vaatziekten;

  • verbetert spierherstel (minder pijn, minder stijfheid);

  • bevordert de spijsvertering, waarbij slaperigheid in de twee uur na de lunch wordt vermeden; 

  • vermindert het verslappen van de aandacht wat vaak de oorsprong is van arbeidsongevallen.  

Preventie is de oplossing

Denk niet alleen aan kosten voor ziekte en ongevallen, maar ook eens aan het toewijzen van een preventief budget  om uw medewerkers een betere gezondheid te verzekeren. Zo vermindert u de benodigde kosten voor het behandelen van deze problemen met de helft!

Het idee gaat nog verder, want u profiteert zo van een rendement op investeringen: volgens de Internationale Vereniging voor Sociale Zekerheid (ISSA) staat een euro geïnvesteerd in preventie per jaar en per werknemer gelijk aan € 2,20  voordeel voor het bedrijf.

Welzijn en gemotiveerde medewerkers

Werknemers die zich goed voelen zijn  meer betrokken werknemers : een verleende rustpauze zorgt voor behoud van energie en dus blijft de concentratie beter.

Bovendien is het goed voor het imago van het bedrijf als u laat zien dat u waarde hecht aan het welzijn van medewerkers. Uw werknemers staan steviger in hun schoenen met uitzicht op een betere werksfeer, – minder ergernissen  en irritaties en daardoor soepelere uitwisselingen.


Het juiste meubilair voor een efficiënt moment van rust

Wat betreft de indeling is een specifiek ingerichte ruimte zoals wij hebben gedaan met de Siësteria bij LAFUMA MOBILIER niet altijd het makkelijkst om op te stellen, afhankelijk van de beschikbaarheid qua ruimte uiteraard. Maar stoelen ter beschikking stellen om enkele minuten te gaan liggen is een oplossing die zeer zeker in overweging genomen kan worden!

Onze Relaxstoelen zijn gegarandeerd perfect  voor een efficiënt moment van rust dankzij de zero gravity-stand op 127°, met een vermindering van spierspanning, ontlasting van gewrichten en verlichting van het hele lichaam.

Ervaar een  totale ontspanning waarbij de benen iets hoger liggen dan het hart. Comfort en gevoel van lichtheid gegarandeerd. Een en al voordeel, met beter bloedsomloop en rustiger ademhaling.

Overige tips


Ga voor meubilair dat hand in hand gaat met ergonomie en comfort. Speel met kleur: geen opzichtige kleuren, maar liever zacht en kalmerend. Stel stoelen beschikbaar  die voor iedereen geschikt zijn: het doel is immers een efficiënt moment van herstel creëren. Werknemers zouden zich snel moeten kunnen uitschakelen door stoelen in ligstand, die tussen ieder gebruik door makkelijk te reinigen zijn. Een belangrijk punt, omdat er veel mensen gebruik van zullen maken.