Terugblik: de knowhow van LAFUMA MOBILIER op het gebied van professioneel meubilair

Terugblik: de knowhow van LAFUMA MOBILIER op het gebied van professioneel meubilair

LAFUMA MOBILIER vertelt een verhaal, een verhaal over knowhow van alledaags tot professioneel meubilair. In de loop der tijd en dankzij klantervaringen heeft het merk zijn knowhow verder kunnen ontwikkelen. Dit alles heeft geleid tot de creatie van een specifieke collectie die afgestemd is op de behoeften van professionals. Als u de geschiedenis kent van een merk als LAFUMA MOBILIER, bent u er zeker van dat u de juiste keuze maakt. Laten we teruggaan in de tijd.

Daar waar het begon: de uitvinding van het metalen frame

In het begin van de jaren ’30 verbouwden Victor, Alfred en Gabriel Lafuma hun leerlooierij in Anneyron (Drôme) als gevolg van de leercrisis. Kort daarna werd de eerste rugzak gemaakt van restjes leer en stof. 

Maar het ontbrak de eerste uitvoering van de wandelzak aan ondersteuning. Daarom voegden de broers een metalen frame toe: de wandelrugzak was geboren, de beroemde Tiroler rugzak waarvoor op 17 oktober 1935 patent nr. 0796439 werd geregistreerd.

Met deze tas zijn we getuige van het ontstaan van het DNA van LAFUMA MOBILIER: de combinatie van resistente metalen structuren en comfortabele stoffen. Het merk breidt zich uit tijdens de "Trente Glorieuses", een periode waarin betaalde vakanties hun intrede deden en waarin het merk iconisch en onmisbaar werd.

1954: de eerste tuinmeubelen

Een succesvolle combinatie: voor de eerste tuinmeubelen die ontworpen werden door LAFUMA MOBILIER werd gebruik gemaakt van buistechnologie en kampeerdoeken. Deze innovatieve collectie van transporteerbare buitenmeubelen werd bedacht, ontworpen en geproduceerd in de fabriek in Anneyron, in de Drôme. In 1954 was deze innovatie een succes en dat is hij vandaag de dag nog steeds!

Alles inzetten op praktisch gebruik en functionaliteit

Ce mobilier de jardin fait sensation. Il est simple, pratique et durable avec la possibilité de remplacer la toile usée séduit les particuliers. La praticité devient le fil conducteur de développement, introduite dès la conception. 

Alors que l’automobile se démocratise, LAFUMA MOBILIER surfe sur la vague du succès en proposant aux particuliers le mobilier idéal pour partir en vacances. Anecdote révélatrice, le cahier des charges de l’époque mentionne que le tabouret et le fauteuil de relaxation doivent pouvoir « se loger dans le coffre d’une Dauphine » !

Et le leitmotiv de la marque n’a pas changé. Aujourd’hui encore, le travail de recherche de fonctionnalité et de durabilité du mobilier est constant. LAFUMA MOBILIER développe des produits empilables, facilement démontables ou réparables. L'obsolète n’a pas sa place.

Een veelbelovende toekomst voor intensief gebruik: van huishoudelijke tot professionele toepassingen

Des produits phares de la marque, comme le transat initialement designé pour un usage domestique, apparaissent sur les fronts de neige dans les stations de sports d’hiver dans les années 1970. Grâce aux retours d’expérience des utilisateurs professionnels, des produits adaptés ont pu être créés. Le renforcement de la structure et de la toile pour une utilisation plus exigeante fait le bonheur des bases de loisirs, campings et stations de ski.

Avançons dans le temps, nous voici en 2018. Une année qui a signé la création d’une ligne spécifique dédiée à un usage intensif en CHR (Café Hôtel Restaurant) avec notamment des chaises et fauteuils confortables et des pieds de table de différentes hauteurs et dimensions pour s’adapter à tous les usages. 


LAFUMA MOBILIER zorgt er sinds 1961 voor dat Fransen kunnen ontspannen 

In de loop der jaren heeft LAFUMA MOBILIER een aantal topproducten gecreëerd die ook vandaag nog onmisbaar zijn. In 1961 lanceerde het merk de Relax Interlude, ontwikkeld in samenspraak met artsen.

Een stoel die samen met professionals tot stand kwam

LAFUMA MOBILIER devient alors le premier fabricant de mobilier domestique à travailler en collaboration avec des professionnels, pour dessiner des produits parfaitement adaptés aux usages réels. Le pari est réussi, la position optimale de relaxation est inventée. 

Le désormais célèbre terme anglophone « Relax » est amené en France grâce à LAFUMA MOBILIER. Nous y sommes, le concept de la relaxation cautionnée par les professionnels est introduit en France avec l’invention du Relax et de sa position Zéro Gravité

Zero Gravity: wat betekent het precies?

Het gaat om de stand die het menselijk lichaam van nature aanneemt wanneer het lichaam gewichtloos is en waarbij de benen iets hoger liggen dan het hart. De NASA gaf de naam aan deze houding in de jaren '70. In werkelijkheid neemt het lichaam nog steeds z'n eigen gewicht waar, maar de zwaartekracht voelt 7 keer lichter. Dit gevoel is vergelijkbaar met wanneer men op het water drijft.

De Relax is overal op zijn plek

De Relax-stoel kan worden meegenomen op vakantie of naar kantoor. Zowel professionals als sporters kunnen al snel niet meer zonder. Hij is te zien tijdens de Parijs-Dakar Rally, op de tribunes van de "24 uur van Le Mans", maar ook aan de zijlijn van voetbal- en rugbystadions voor herstel na sportieve inspanning. Verpleegkundigen nemen hem mee naar het ziekenhuis om hun comfort te verbeteren... Kortom, hij wordt overal gebruikt. De Relax is uitgegroeid tot dé stoel bij uitstek om te herstellen van pijn, te ontspannen, maar ook om voor verlichting te zorgen in de eerste levensfasen in de neonatologie en in de eindstadia van het leven. 


Technologie en expertise ontwikkeld in 60 jaar

De geneeskunde heeft dus een belangrijke bijdrage geleverd aan de emblematische Relax-stoel. In de loop der jaren heeft het topproduct van LAFUMA MOBILIER talrijke patenten gekregen, met in totaal nu meer dan 20.

Innovaties voor meer weerstand

In 2011 is AirComfort® de eerste gewatteerde innovatie met drie lagen. Het is speciaal ontworpen voor buitenmeubilair met ademende en luchtdoorlatende technische stoffen. Een patent waarmee Relax bovenaan de lijst staat van professioneel meubilair voor bedrijven en lokale overheden.

De Batyline Duo biedt een extra dimensie voor de horeca. Het doek is nog bestendiger, droogt sneller en op stoelen en fauteuils is geen onderhoud nodig.

Nog meer comfort

Maar de innovaties van het merk houden hier niet op! Naast het elastische systeem waarmee de stof met de structuur verbonden is, zijn er elastomeerclips ontwikkeld, met als resultaat een betere gewichtsverdeling voor steviger comfort en perfecte ondersteuning van de rug. Een ideaal product voor professionals.

Innovatie en ergonomie staan centraal in het ontwerpproces van LAFUMA MOBILIER

Intern of in het laboratorium ondergaan de producten uitgebreide trek-, vermoeidheids- en UV-bestendigheidstests. Zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan bij gebruik van het product. Tot slot hanteert het merk strenge kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat het volledige controle heeft over de producten die verkocht worden. Het biedt solide garanties op elk product, met de mogelijkheid om een onderdeel binnen een kort tijdsbestek te vervangen. En over de kwaliteit hoeft niet getwist te worden, zoals blijkt uit het lage retourpercentage (0,3%). 


Knowhow toegepast op basis van de behoeften van professionals van vandaag

60 jaar later hebben innovatie, kennis en feedback gezorgd voor het ontstaan van een complete collectie voor professionals.

De horeca en gezondheidssector: de eerste doelmarkten van LAFUMA MOBILIER

Du côté de la santé, les besoins sont de plus en plus importants depuis quelques années. Le mobilier professionnel LAFUMA MOBILIER s’est peu à peu imposé dans ce secteur. Le fauteuil Relax Vital, par exemple, est déjà largement utilisé chez les réflexologues, en néonatalogie pour la pratique du peau à peau et surtout pour le repos du personnel soignant. Il est doté d’un matelas clippé de 4 centimètres entièrement imperméable. Facile à nettoyer et classé non feu, le fauteuil Vital possède également la position Zéro Gravité, favorisant la récupération, la déconnexion et la détente musculaire.

 

Avec l’arrivée de la Covid, la collaboration entre LAFUMA MOBILIER, les associations et la Fondation des Hôpitaux de France s’est accélérée pour apporter de l’aide aux soignants. On se souvient notamment de l’action Solidarité avec les soignants parrainée par l’humoriste Anne Roumanoff. Une opération qui a permis le dons de fauteuils RELAX aux soignants pour favoriser leurs récupération et déconnexion.

Zij praten er beter over dan wij!

“De keuze viel op jullie stoelen. Mijn trainer had andere merken en andere vormen getest, maar ze konden niet voldoende gekanteld worden en ze waren niet comfortabel genoeg"

Elise Manzoni, voorzitter van de Franse Federatie van Reflexologen (FFR)

 

“We gebruiken voornamelijk producten van LAFUMA MOBILIER vanwege hun kwaliteit en duurzaamheid. Ze worden elke nacht intensief gebruikt en zijn repareerbaar: je haalt het geld er dus uit. En daarbij ze zijn gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren, wat echt een pluspunt is. "

Nicolas Fitcher, Regionaal Ziekenhuis van Grenoble



LAFUMA MOBILIER, een merk dat verankerd is in het Franse erfgoed

De expertise van LAFUMA MOBILIER heeft een stempel gedrukt op het Franse erfgoed en doet dat nog steeds. Niet voor niks kreeg het bedrijf in 2020 het label “Entreprise du Patrimoine Vivant (EPV)” van de Franse overheid.

Na tientallen jaren ontwikkeling wijdt het merk nu een deel van zijn activiteiten aan professionals. Het DNA is nooit ver te zoeken en terug te vinden in de 6 vakgebieden: aluminium, staal, verf, kunststof, naaien en assemblage. LAFUMA MOBILIER heeft ook zijn oorspronkelijke locatie behouden: onderdelen worden nog steeds geproduceerd en geassembleerd op de historische productielocatie in Anneyron, aangevuld door de dochteronderneming van Lallemand in de regio Ain. De bevoorrading is voor 68% Frans en 98% Europees.

LAFUMA MOBILIER is meer dan een merk, het is een familiebedrijf en het resultaat van veel knowhow en innovatie. De basis van elk product dat verkocht wordt, berust op compromisloos comfort, duurzaamheid en gebruiksgemak. LAFUMA MOBILIER betrekt de kennis van vakmensen bij het ontwerpproces, zodat het merk er zeker van is dat de collecties perfect zijn afgestemd op het gebruik en de behoeften.

loader
Bezig met laden...