Wat zijn de voordelen van compact HPL laminaat?

De tuintafels zijn beschikbaar in veel verschillende materialen, waarvan sommige wat duurzamer en onderhoudsvriendelijker zijn. Kiezen voor een tafelblad van HPL of compact laminaat, is kiezen voor een duurzame tuintafel die perfect is voor gebruik buiten. Om de juiste tuintafel te kiezen en de voordelen van een tafelblad van HPL te begrijpen: volg de gids!


Wat is compact HPL laminaat?

Oorspronkelijk werd dit materiaal gebruikt voor het produceren van straatmeubilair, werkbladen in ziekenhuizen, laboratoria en de voedingsindustrie, en voor decoratieve gevels in de bouwsector. Nog redelijk onbekend in de sector van de meubelproductie, begint HPL nu toch gebruikt te worden als materiaal door bepaalde merken voor professioneel buitenmeubilair.

LAFUMA MOBILIER heeft ook voor dit innovatieve materiaal gekozen voor zijn tuintafels. Voor we alle voordelen van HPL uitleggen, nog even wat informatie over de samenstelling. HPL (High Pressured Laminate) is een compact laminaat dat onder hoge druk is geproduceerd. Voor de productie worden meestal meerdere lagen gerecycled kraftpapier of houtvezels (70%) op elkaar geplaatst, die worden doordrenkt met fenolhars (30%). Deze kunsthars is thermohardend, wat betekent dat deze verhardt onder gebruik van hitte. Om precies te zijn, gaat het om een combinatie van fenolhars-formaldehyde voor de middelste lagen en melamineformaldehyde-hars voor de bovenste laag. Door een verminderd percentage formaldehyde te gebruiken (onder de Europese normen), is de HPL chemisch inert. De verschillende lagen papier, doordrenkt met thermohardende hars, worden op elkaar geperst (gelamineerd) onder hoge druk en hoge temperatuur (meer dan 150°C). Het resultaat is een zeer hard plaatmateriaal met een grote dichtheid, dat heel toekomstbestendig is. Daar bovenop komt een blad papier met een motief, dat weer bedekt wordt door een beschermende laag ’overlay’.

Maar let op: er is een verschil tussen bladen van laminaat en van melamine. De laag melamine is veel dunner dan bij laminaat. Het is dus kwetsbaarder en minder schok- en krasbestendig.


Wat zijn de voordelen van HPL?

Welk materiaal voor uw tuintafel? Tafels van hout, metaal of kunststof presenteren zeker voordelen, maar de eigenschappen van HPL zijn onovertroffen.Resistent, onderhoudsvriendelijk en design, HPL combineert alle pluspunten voor uw toekomstige tuintafel.

HPL: een resistente materie, perfect geschikt voor tuintafels

Door inzicht te hebben in het productieproces van HPL of compact laminaat, begrijpt u beter waarom dit samengestelde materiaal, mits goed onderhouden, zo geschikt is voor gebruik buiten. Verschillende analyses van de levenscyclus van HPL wijzen uit dat het een levensduur heeft van om en nabij 50 jaar. Ter vergelijking: houten tuinmeubilair heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar. Een tafelblad van HPL is bestand tegen hoge temperaturen (tot 180°C). Schalen kunnen er vanuit de oven zelfs direct op geplaatst worden. HPL is onderhoudsvriendelijk: schoonmaken gebeurt met wat water en zeep. Met een simpele spons of een zachte doek is alle vuil gemakkelijk te verwijderen. Schuursponsjes en schoonmaakmiddel met schuurbestanddelen kunnen daarentegen beter niet gebruikt worden om een oppervlak van HPL te reinigen.

Voordelen Soliditeit
Geschikt voor contact met levensmiddelen
Weer- en uv-bestendig
Schokbestendig en slijtvast
Bestand tegen hoge temperaturen
Onderhoudsvriendelijk
Nadelen Hogere prijsklasse

HPL biedt veel mogelijkheden op het gebied van design.

Met de keuze van een tafel van compact HPL zijn de afwerkingsmogelijkheden legio. Dit ultraresistente materiaal dat heel prettig aanvoelt, maakt afwerkingen mogelijk die het erg op natuurlijke materialen doet lijken (hout, marmer of zelfs staal) HPL biedt eveneens een brede keuze in kleuren en structuren. Trouw aan zijn minimalistische stijl, heeft LAFUMA MOBILIER ontwerpen gekozen voor zijn tafels die eenvoudig en elegant zijn. ANCÔNE, met het tafelblad ’Minéral’ dat op leisteen lijkt, is een tafel met een hoog designgehalte. Zoals de kleur ’Ciment’, imitatie beton ciré en lichter van kleur, waarvan de coating een perfect match vormt met de lichtgekleurde aluminium tafelpoten.


De HPL tuintafels van LAFUMA MOBILIER

Zowel voor de tuintafels van het model ANYTIME, als voor de nog hoogwaardiger tafels ANCÔNE, het merk LAFUMA MOBILIER heeft gekozen voor duurzame tafelbladen van compact laminaat (HPL). Met welk doel? Tuintafels bieden met betere performances dan de huidige producten die op de markt voor buitenmeubels te vinden zijn. Met een hoge resistentie, hygiënisch en makkelijk in onderhoud is HPL hét materiaal van morgen voor de inrichting van uw interieur of uw tuin of terras. De tafels ANYTIME zijn verkrijgbaar in drie modellen: een vierkante tafel voor 2 personen, een kleine rechthoekige tafel voor 2 tot 4 personen en een grotere voor 4 tot 6 personen. Deze klaptafels hebben alle drie een solide HPL-tafelblad van 6 mm dik, dat op leisteen lijkt (’Minéral’) en een eigentijdse look heeft. De tafels ANCÔNE zijn verkrijgbaar in drie verschillende afwerkingen: ’Minéral’, ’Ciment’ en ’Mica’ (nieuwe collectie). Met een tafelblad dat slechts 10 mm dik is, hebben deze tafels een zeer elegant en trendy uiterlijk. Tafel ANCÔNE bestaat in een versie met 6/8 plaatsen en een uitschuifbare versie met 8/10 plaatsen, voor wanneer u meer personen ontvangt voor een etentje.

 

Om uw tuintafel met HPL tafelblad goed te onderhouden en voortijdige slijtage te vermijden, raden wij u aan een paar onderhoudsmaatregelen te nemen:

  • Gebruik geen schurende middelen, om krassen te vermijden

  • Verwijder eventuele vlekken met water en zeep en wrijf het blad droog met een zachte doek U kunt aceton gebruiken voor het verwijderen van hardnekkige vlekken.

  • Om de levensduur van uw tuintafel te verlengen, wordt bij heel slecht weer het gebruik van een beschermhoes geadviseerd